Alkoholism - alkoholberoende


Alkoholism - alkoholberoende

Om man är alkoholberoende, eller alkoholist som det också kallas, dricker man så mycket att kroppen vänjer sig vid att vara påverkad av alkohol. Det blir svårt att klara sig utan alkohol, även om man själv vill, och om man slutar dricka blir man allvarligt sjuk, får abstinensbesvär. Alkoholberoende är en sjukdom, som skadar kroppen och ofta leder till problem med familjen, kompisar och pengar.

Ordförklaring


Varför blir man beroende?

Alkohol är en drog, som man kan reagera olika på. En del slappnar av, andra blir aggressiva och stökiga när de har druckit. Effekterna kan upplevas som positiva och göra att man vill dricka igen, det är därför man kan bli beroende av alkohol. Beroendet kan också börja med att man dricker mycket av någon speciell anledning, till exempel om det har hänt något jobbigt.

Alkoholberoende smyger sig på. Från ett "vanligt" drickande utan problem, börjar alkoholen styra livet mer och mer. Man kanske stannar hemma från skolan eller jobbet, ljuger för kompisar och familj eller tar pengar från andra. Så småningom går det inte att sluta dricka, även om man kanske förstår att alkoholen förstör.

Det är svårt att erkänna att man har problem med alkohol, både för sig själv och för andra. Men om man kan göra det är det ett första steg mot att bli av med problemen.


Vem kan bli beroende av alkohol?

Alkoholberoende finns inom alla grupper: unga som gamla, fattiga som rika. Missbrukarna som man ser på parkbänken är bara några procent av alla alkoholberoende. På de allra flesta som är beroende av alkohol syns det inte utåt, och sjukdomen finns bland många som har familj, jobb och pengar.

Olika personer har olika lätt att bli beroende av alkohol. Det är viktigt att komma ihåg att man aldrig kan jämföra sitt eget drickande med andras. En del dricker bara lite men får snabbt svårt att sluta, andra kan dricka mycket i flera år utan att bli beroende. Men för den som dricker mycket är risken förstås större än för den som dricker lite eller sällan blir full.

Hur ens kropp reagerar på alkohol är till viss del ärftligt. Om man har en förälder eller mor- eller farförälder som har problem med alkohol kan man ha lättare att själv bli alkoholberoende. Det har också med annat att göra, till exempel hur människor omkring en dricker när man växer upp eller något man varit med om som barn.

Hur vet man om man är beroende av alkohol?

Det finns inga tydliga gränser mellan att dricka lagom, dricka för mycket och att vara beroende. Men det finns tecken på att man har eller håller på att få problem med alkohol:

  • Man tål mer. Dricker man ofta vänjer sig kroppen och man behöver mer alkohol än tidigare för att bli full.
  • Man dricker ofta mer än man hade tänkt.
  • Att man känner att man behöver dricka igen "dagen efter", för att må bättre eller för att man känner ett sug.
  • Man får så kallad abstinens när man slutar dricka. Det kan till exempel vara ångest och oro, darrningar, hjärtklappning, illamående eller sömnproblem.
  • Man försöker sluta dricka men kan inte.
  • Man tänker mycket på alkohol och lägger mycket tid på att skaffa alkohol, dricka och att återhämta sig.
  • Att drickandet gör att det går sämre i skolan eller på jobbet eller att man struntar i aktiviteter.
  • Man glömmer vad man har gjort eller sagt när man har druckit, man får så kallade minnesluckor.
  • Att man fortsätter dricka även fast man mår dåligt på något sätt.
  • Man erkänner inte för sig själv hur mycket man dricker, och vill inte prata med andra om det.
  • Man ser till att ha tillgång till alkohol, och hittar alltid anledningar eller ursäkter till att dricka.
  • Man får kommentarer om sitt drickande.

Om man är orolig

Om man vill ha reda på om man själv eller någon annan är alkoholberoende, eller för att få veta vilken hjälp som finns, kan man vända sig till en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Om man vill vara anonym kan man ringa till någon av de stödorganisationer som finns eller till Alkohollinjen.

Det går att bli fri från alkoholberoende. Det första steget är att erkänna för sig själv att alkoholen har blivit ett problem och att man behöver hjälp. Och det är bra om man kan prata med någon annan om det. Det kan vara en kompis eller någon vuxen som man litar på.

Det vanligaste sättet att bli av med alkoholproblem är att man får prata med någon som är van att hjälpa och ge stöd till ungdomar som vill bli fria från missbruk. Det kan ta lång tid och vara kämpigt, tålamod är viktigt. Det är vanligt att man inte kan stå emot och dricker någon gång igen efter att man har börjat behandlingen. Men det betyder inte att man misslyckats, det gäller att fortsätta kämpa för att bli nykter igen efteråt. Man kan behöva mycket stöd, och det är bra om man känner att man kan lita på den som ger stöd i behandlingen.


Självhjälpsgrupper

Både den som har alkoholproblem och närstående kan få gå och prata med andra som har samma sorts problem, i så kallade självhjälpsgrupper. Där träffas man och pratar om sådant som man har varit med om. Det kan vara skönt att höra att man inte är ensam eller har misslyckats på något sätt. Det finns också självhjälpsgrupper på internet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0